Pro trochu „zelenější“ kancelář!

Pro trochu "zelenější" kancelář

I malé a zdánlivě bezvýznamné věci mohou mít nezanedbatelný, reálný dopad. Platí to obzvlášť v případě životního prostředí. Co lze udělat pro to, aby vaše kancelář byla „zelenější“? Připravili jsme pro Vás přehled 10 bodů, jak pomocí jednoduchých, malých změn můžete na pracovišti přispět k lepšímu životnímu prostředí.

1. Naplánujte chytře osvětlení místností. Vybavte veřejné prostory osvětlením na senzory pohybu a snažte se zbytečně nepřesvětlovat místnosti. Pokud jste ještě nevyměnili lampy s klasickými žárovkami, tak určitě přejděte na ekologičtější a energeticky úspornější LED svítidla, která mají levnější provozní náklady. Vždy se po skončení pracovní doby ujistěte, že jsou všechna světla vypnuta.

2. Přenastavte tiskárnu. Nastavte defaultně na tiskárně oboustranný tisk a šetřete tak papír i peníze. Zvažte také přechod na ekologický nebo recyklovaný papír.

3. Vyhledávejte produkty s ekologickým označením. Při zajišťování každodenního chodu nebo zařizování kanceláře vyhledávejte výrobky jako např. papír, psací potřeby, čisticí prostředky, mýdlo, nábytek, koberce, atd. nesoucí ekologické označení. Až budete příště vybírat nový nábytek, zkuste upřednostnit výrobky s ochrannou známkou EU Flower nebo certifikací Swan Ecolabel. Při nákupu textilií můžete narazit kromě již zmíněných ekologických značek i na označení Öko-tex.

4. Podílejte se na opětovném využívání věcí. Mějte na paměti, že co pro vás je odpad, může být pro někoho jiného přínosem. Pokuste se před vyhozením věci prodat nebo je darujte na charitu. V dnešní době je obzvlášť důležité vracet starou elektroniku a počítače na příslušných místech k recyklaci, jelikož se tím podstatně snižuje zátěž na životní prostředí.

5. Kupujte organické produkty. Nakupujte organické nebo fair trade výrobky. Káva, mléko a ovoce jsou základními potravinami, které se denně konzumují v kancelářích po celém světě. Přejití na potraviny vyprodukované šetrnějším způsobem může mít velký, pozitivní dopad na životní prostředí.

6. Třiďte odpad. Podporujte na pracovišti recyklování odpadu a vytvořte pro něj dobrý třídicí systém. Nezapomeňte jasně označit, kam co patří a usnadněte tak vašim zaměstnancům třídění papíru, plastů, kovů, baterií, elektroniky, hořlavin a jiných chemikálií.

7. Jezděte do práce na kole. Nechte doma auto a vyrazte do práce na kole! Pořiďte do firmy stojany nebo krytý přístřešek na zaparkování kol a podpořte své zaměstnance v ježdění do práce na kole. Kromě toho, že je jízda na kole ekologickým způsobem dopravy, tak uděláte i něco pro své zdraví.

8. Vypnout! Po skončení pracovní doby vypněte počítač, monitor, tiskárnu atd. Nezapomínejte, že zařízení v režimu spánku nebo stand-by módu stále spotřebovávají energii. Zkuste proto vybavit kancelář prodlužovačkami s vypínačem, které před odchodem můžete prostě vypnout.

9. Cestujte s ohledem na životní prostředí. Cestujete často v rámci svého povolání? Zvolte pokud možno místo letadla nebo auta cestu vlakem, která nezanechává takovou uhlíkovou stopu. Snažte se využívat hromadnou dopravu nebo jezdit na kole a více chodit pěšky.

10. Určete ambasadora pro ekologii. Vyberte mezi zaměstnanci někoho s vřelým vztahem k ekologii, se kterým můžete debatovat a probírat možnosti, jak vytvořit „zelenější“ pracoviště a snížit tak dopad vaší firmy na životní prostředí.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...