Posviťte si na správné osvětlení!

Posviťte si na správné osvětlení

Světlo má velký vliv na naši pohodu i výkonnost, to není žádná novinka. Při plánování kanceláře je proto důležité správně skloubit denní světlo s umělým osvětlením tak, aby měly všechny osoby nejen dobře osvětlené své pracovní misto, ale aby zároveň příjemně vnímaly i celý prostor. Naplníte-li tyto základní předpoklady, jste na nejlepší cestě k příjemné a podnětné pracovní atmosféře.

Nezapomeňte na možnost přizpůsobení

Jelikož trávíme v práci dlouhé hodiny, mělo by být interiérové osvětlení jemné, s mírnou intenzitou. Rozdíl mezi osvětlením pracovního místa a okolním prostorem by měl být co nejmenší.
V určitých případech jistě oceníte i možnost regulace osvětlení. Pracujete-li například u výškově nastavitelného stolu, světlo je vždy nutné optimalizovat pro práci vsedě i vestoje. Pokud máte různorodou náplň práce, je vhodné světlo vždy přizpůsobit právě vykonávané činnosti. Navíc by měl mít každý možnost nastavit si osvětlení podle osobních preferencí.

S čím si zahráváme?

Proč přikládáme osvětlení takovou důležitost? Nesprávné osvětlení totiž může způsobovat celou řadu bolestí či únavu. Možná ne hned, ale po delší době na negativní dopady dojde zcela určitě.
Bolesti hlavy či napětí svalů krku, zad a ramenou jsou typickým znakem toho, že se kvůli nedostatečnému osvětlení musíme namáhat, abychom viděli tak, jak potřebujeme. Na druhou stranu je samozřejmě velmi nevhodné i příliš ostré, oslepující světlo.

Řešení je nasnadě

Naštěstí, budeme-li pamatovat na několik zásad, všechny zmiňované problémy se nám vyhnou. Spousta lidí už si uvědomila, že osvětlení není radno podcenit, neboť – vezme-li se za správný konec, zvyšuje produktivitu a kvalitu odvedené práce, zatímco jinak způsobuje pravý opak.
Promyšleným osvětlením lze tedy každopádně jenom získat – vaše pracoviště bude působit atraktivněji a bude stimulovat pracovníky k lepším výkonům.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.