Od odpadu k pokladu – zaveďte třídění odpadu na pracovišti

Od odpadu k pokladu - zaveďte třídění odpadu na pracovišti

V největších světových velkoměstech vyprodukuje průměrná osoba 1,2 kg odpadu denně, vyplývá z výzkumu provedeného britským týdeníkem The Economist. Do zmíněného objemu se počítá všechno od plastu a papírových obalů po zbytky jídel. Pokud budeme všichni třídit, velká část odpadu může být recyklována a použita pro výrobu nových produktů. Navíc přispějeme ke zlepšení životního prostředí a zdraví. Jak ale se separací na pracovišti začít?
Může to znít jednoduše, ale fakt, že hodíte papír do správné nádoby a že zbytky jídla  vyhodíte jinam než obal od něj, má opravdu daleko větší dopad, než si myslíte.  Správné třídění odpadu pomáhá zachovávát přírodní zdroje a šetřit energii. Třídíte-li odpad, máte podíl na následujícím:

Snižování spotřeby energie
– spotřeba energie při výrobě úplně nových materiálů je výrazně vyšší než spotřeba při produkci materiálů recyklovaných.
Snižování emisí – díky používání recyklovaných materiálů se do ovzduší dostává podstatně méně emisí, protože odpadá nutnost transportu nových materiálů. Omezí se i množství toxických látek, které by se jinak při výrobě nových materiálů uvolňovaly.
Snižování zátěže životního prostředí – vyrábíme-li nové materiály ze starých materiálů, šetříme přírodní zdroje. Z jednou použitého vytříděného papíru vznikne nový papír, takže odpadá nutnost kácet další stromy.

Začněte u nebezpečného odpadu

Pokud vám třídění odpadu připadá náročné, začněte u toho, co způsobuje největší škody: u nebezpečného odpadu a všeho, co ohrožuje životní prostředí.
Některé vybavení vaší kanceláře obsahuje látky, které jsou toxické, karcinogenní, výbušné nebo hořlavé a které mohou být nebezpečné jak pro člověka, tak pro životní prostředí. Baterie, zářivky,  úsporné žárovky, chemikálie, počítače a další elektronika jsou příklady takového nebezpečného odpadu, který by měl být bezpodmínečně tříděn.

Třídění odpadu by nemělo být složité!

Čím víc recyklujeme, tím lépe pro životní prostředí i pro nás samotné. Důležité je, aby všichni pracovníci přijali třídění odpadu snadno za své. Prvním krokem může být umístění koše na papír pod stůl. Jednoznačně popsané nádoby na třídění odpadu dojdou užitku i v jídelně. Správné označení nádob je klíčové a nezáleží na tom, zda k tomu použijeme nálepky s piktogramy, barevné nádoby či jen barevná víka. Dalším krokem k dokonalejšímu třídění může být zavedení nádob na PET lahve a plechovky. Zvolíte-li třídicí skříňku obsahující více nádob, nebude třídění složitější, než bylo vyhození veškerého odpadu na jedno místo. Nejdůležitější je zvážit potřeby pracoviště a řešení přizpůsobit konkrétní situaci. Třídění odpadu by neměla být práce navíc!

Třídění odpadu

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...