Zařizujeme moderní dílnu: zjistěte, co by v ní rozhodně nemělo chybět

Zařizujeme moderní dílnu: zjistěte, co by v ní rozhodně nemělo chybět

Pokud jste se právě přestěhovali do rodinného domu s prostorem na vlastní dílnu, určitě přemýšlíte, jak ji co nejlépe vybavit. Ať už vytváříte dílnu novou, nebo jen obměňujete zařízení té dosavadní, bude se vám hodit pár užitečných tipů.

Technologie míří nezadržitelně kupředu a vaše dílna pravděpodobně bude vypadat jinak, než tomu bývalo před lety. Kladiva, šroubováky, ruční pilky nebo rašple využijete i dnes. Víte ale, jak vytvořit moderní dílnu?

Dílna se dnes vybavuje s ještě větší pečlivostí než obytná místnost

Záleží především na tom, s jakými materiály budete pracovat. Bude to dřevo, plast, nebo třeba kov? Většinou od všeho trochu. Začněte vytvořením chytrého systému úložných prostor, do nichž logicky uspořádáte veškeré ruční, elektrické i aku nářadí tak, abyste vždy rychle našli, co hledáte.


Zatímco dřív se do dílny většinou snášely různé nepotřebné skříně a police, dnes běžně koupíte nábytek určený přímo do dílny. Dílenský nábytek se vyznačuje jednoduchým designem a účelností. Měl by být dostatečně odolný, aby zvládl velkou zátěž. Dílenské skříně jsou většinou vyrobeny z kovu a nabízí ideální podmínky pro uskladnění nářadí.


Nezapomeňte ani na pracovní stůl, respektive ponk. Tedy pracovní plochu, která by měla být dostatečně prostorná a nejlépe z kvalitního masivu. Některé ponky je možné připevnit k podlaze a zvýšit tak jejich stabilitu. Pokud si vyberete stůl s nástavbou, můžete nad něj rozvěsit nejpoužívanější lehké nářadí. Panel na zavěšení pomůcek a nářadí ale můžete dokoupit i samostatně, stejně jako různé háčky, držáky či police. Využijete také skříňky na malé součástky, třeba na šrouby a vruty, hřebíky, hmoždinky či matky.

Co ještě můžete potřebovat? Třeba skříň na chemikálie, židli či profesionální nářadí

Seženete také speciální skříň k uskladnění chemikálií. Ta je uzamykatelná a odolá ohni. Oceníte možná i extrémně odolné průmyslové rohože, které ochrání podlahu dílny před poničením. I tak je ale rozumné nepokládat do dílny podlahovou krytinu náchylnou k poškození. Většinou postačí betonová podlaha s nátěrem.


K některým činnostem využijete také dílenskou pracovní židli. Může vypadat podobně jako ta kancelářská, je ale nesrovnatelně odolnější.


Vrtačku, úhlovou brusku nebo aku šroubovák znají asi všichni a v dílnách se nachází běžně. Co se týče aku nářadí, velkou výhodou jedné řady od stejného výrobce bývá libovolně vyměnitelná baterie. Jeden akumulátor tedy můžete použít pro několik různých typů aku nářadí.


Kromě klasického ručního a elektrického nářadí si do dílny můžete pořídit i profesionálnější vybavení. Příkladem je laserová vodováha nebo také pokosová či přímočará pila s laserem.

Je to jen vaše domácí dílna. Přesto se od těch profesionálních nemusí tolik lišit

I domácí dílna může působit profesionálně. Základem je kvalitní dílenský nábytek. Postupně pak dokupujte nářadí a vybavení. Začněte od toho základního a postupujte směrem k profesionálnějšímu nářadí.

Vybavení dílny

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...