Jak vybavit restauraci: Hlavním klíčem k úspěchu je příjemný vzhled

Jak vybavit restauraci: Hlavním klíčem k úspěchu je příjemný vzhled

Jestli právě nově zařizujete nebo rekonstruujete restauraci, věnujte dostatek pozornosti výběru jejího vybavení. I zdánlivá maličkost, jako třeba barové židle, dokáže na návštěvníky zapůsobit.

Jídelní sestavy jsou asi nejvýraznější součástí vybavení restaurace, nikoliv však tím jediným, kterého si hosté všimnou. Vzhled a funkčnost nábytku i celého interiéru může mít značný vliv na to, jak budou návštěvníci vaši restauraci vnímat. A samozřejmě i na jejich chuť se k vám pravidelně vracet.

Od barové židle po jídelní stůl

Uvažujte o využití služeb interiérového designéra, který se zaměřuje na stravovací zařízení. Ten si vyslechne vaše přání a vizi, zpracuje projekt a může pomoci i s realizací.


Chcete-li se do toho pustit sami, ujasněte si na začátku, v jakém stylu bude interiér zařízen. Tím se řiďte po celou dobu a přizpůsobte tomu veškeré prvky: od podlahy po výmalbu stěn, bar, nábytek i doplňky. Není nic horšího než několik neladících stylů na jednom místě. Věřte, že hosté si toho okamžitě všimnou a nebude to na ně působit příjemně.


Stoly i židle vybírejte pečlivě a neuchylujte se automaticky k tomu nejlevnějšímu řešení. Jídelní stůl by měl být stabilní a kvalitní. Rozklížený nebo viklající se stůl dokáže hostům snadno narušit dojem z restaurace. Chtějí se v klidu najíst a nikoliv řešit, že se nemohou o stůl ani opřít, aby se nerozkýval. Vybírejte nábytek určený ke každodennímu používání. Klasický kuchyňský stůl není stavěný na neopatrné zacházení a takovou frekvenci použití, jaké se mu v restauraci dostane.

Židle musí zvládnout i neopatrné zacházení

Podobné je to s jídelními židlemi. Několikrát denně budou zasouvány a vysouvány, s různou intenzitou zatěžovány a někteří hosté s nimi pravděpodobně nebudou zacházet příliš opatrně. Vybírejte proto kvalitní židle, které se hodí do stravovacích provozů. Sezení na nestabilní, opotřebované židli bude opět na hosty působit negativně.


Pokud bude vaše restaurace vybavena barem, věnujte dostatek pozornosti a času i výběru barových židlí. Ty by měly nabízet prostor pro opření chodidel – pro hosty není pohodlné, když jejich nohy visí nad zemí. Uvažujte raději o pevně umístěných otáčecích barových stoličkách. Na rozdíl od klasických židlí se totiž ty barové vsedě obtížně přisouvají a odsouvají.

Nevsázejte na nábytek určený pro domácnosti

Na vybavení restauračního zařízení se nevyplácí šetřit a nízká kvalita židlí a stolů se dříve či později projeví. Vybírejte proto vybavení ve specializovaných obchodech, které nabízejí zařízení určené pro gastronomii. To bývá vyrobené právě s ohledem na odolnost.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...