Kancelářský stůl doplňte ergonomickými pomůckami

Jak na ergonomii u kancelářského stolu

Také se během dne přistihnete, že sedíte příliš nakloněni k počítači a pociťujete napětí v zádech a v ramenou? Z nevhodného způsobu sezení zákonitě musí vzejít intenzivní bolest. Řešením je pořízení vhodné židle a správná výška pracovního stolu. Kromě toho existuje celá řada stolních doplňků pro odlehčení krku, ramen, předloktí a nohou. S nimi snadněji dosáhnete ergonomické pozice a vyhnete se mnoha nepříjemným zdravotním obtížím.

Kolečková židle s područkami

Při práci v kanceláři je nezbytné mít správnou židli. Vyberte si pohodlnou židli s mnoha nastavitelnými funkcemi. Pokud je židle vybavena kolečky a loketními opěrkami, měli byste je skutečně využívat. U područek byste měli mít možnost nastavit výšku i šířku. Umístěte je do těsné blízkosti těla, jen kousek od loktu, abyste ulevili vašim ramenním a krčním svalům a poskytli dobrou oporu pažím. Židle s kolečky usnadňuje pohyb pro předměty na stole, protože se nemusíte natahovat příliš daleko. Nezapomeňte, že kola by měla být vhodná pro podlahu; tvrdší kolečka pro měkké podlahy a měkká kolečka pro tvrdé podlahy. Nastavitelná opěrka hlavy zajistí ještě větší pohodlí v šíji a v ramenou. Spolu s nastavitelným opěradlem poskytují maximální pohodlí.

Výškově nastavitelný stůl

Vyhněte se bolesti a nenamáhejte zbytečně vaše tělo. Myslíte, že je to při sedavém zaměstnání těžké? S výškově nastavitelným stolem nikoliv! Usnadňuje totiž dosažení správné pozice při sezení a především umožňuje přepínat mezi sezením a stáním. Pokud budete střídat pracovní pozice, ulevíte různým svalovým skupinám. Odpočívat potřebuje nejen mozek, ale i svaly. Výškově nastavitelný stůl je ideální pro úpravu pracovního prostoru pro práci vsedě i vestoje.

Rameno na monitor

Počítačová obrazovka by měla být umístěna přibližně na délku paže. Horní okraj monitoru by měl být ve výšce očí. Oči pak tak rychle nevysychají, protože jsou obráceny jen mírně dolů. Pokud je obrazovka umístěna příliš vysoko, obvykle posuneme hlavu a zvedneme bradu, což vede ke špatnému sezení a bolesti v krku a ramenou. S ramenem na monitor si snadno nastavíte obrazovku do potřebného sklonu a výšky, čímž se výrazně snižuje namáhání a únava očí, zad a krční páteře. Tímto způsobem obrazovku snadněji přizpůsobíte různým uživatelům a dosáhnete správné ergonomie.

Držák na dokumenty

Držák na dokumenty vám pomůže umístit potřebné dokumenty ve správné vzdálenosti a v dobrém pozorovacím úhlu zatímco pracujete na počítači. Umístěte jej mezi klávesnici a obrazovku počítače, snížíte tak zbytečné zatěžování krčních svalů. Pomáhá navíc předcházet únavovým zraněním a bolestem pocházejícím z dlouhodobé práce na počítači. Díky němu můžete mít zpracovávané dokumenty přímo před očima a nic tak nebrání správnému držení těla.

Podpěra předloktí

Předloktí a zápěstí by měly během práce na počítači spočívat na stole, aby se svaly uvolnily. Podpěra předloktí vám umožní dosažení této ergonomické pozice. Je natolik tenká, že se přizpůsobí i nízkoprofilovým klávesnicím. Poskytuje oporu svalům v pažích, budete se s ní tedy cítit uvolněnější a minimalizujete únavu ramen.

Podložka pod nohy

Když sedíte u stolu, měli byste být schopni opřít nohy, abyste uvolnili tlak na spodní část těla. Někdy toho však kvůli výšce židle nebo stolu nelze docílit. Jednoduchým řešením je použití podložky pod nohy. Pro nejlepší možnou oporu by měla být výškově nastavitelná a měla by být schopna sledovat úhel chodidla. To vám umožní najít lepší a ergonomičtější polohu při sezení a ulevit tak svalům a nervům v koleni, na které je vyvíjen tlak. Sezení s nožní opěrkou je navíc velmi pohodlné!

Pro ergonomii u kancelářského stolu

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.