Modrá, zelená nebo bílá? Jak barvy ovlivňují vaši práci

Modrá, zelená nebo bílá? Jak barvy ovlivňují vaši práci

Není žádným tajemstvím, že barvy působí na naši náladu. Ale věděli jste, že barvy na pracovišti ovlivňují i vaši výkonnost, kreativitu a pohodu? Na následujících řádcích vám přiblížíme důležitost psychologie barev a poskytneme vám užitečné tipy pro vhodné zařízení vašeho pracoviště.

Nechme se inspirovat odborníky!

Výzkum švédské Lundské univerzity ukázal, že barvy mají významný vliv na mozkové pulzy a potažmo na naše chování a duševní pohodu. V rámci studií byla respondentům měřena srdeční a mozková aktivita při práci v místnostech s odlišnou barevností. Mozek byl v porovnání s neutrálním prostředím významně aktivnější v místnostech s jasnými barvami, jako je např. modrá a červená. Modrá místnost měla na respondenty uklidňující vliv, zatímco červená v nich vyvolávala stres. Intenzivní barvy se tedy hodí do prostředí, ve kterém trávíte jen krátký čas, třeba do jídelen nebo vstupních prostor, zatímco kancelářím by měly vévodit barvy neutrální.

Nejlepší barva na pracoviště?

Jaká barva se tedy nejvíc hodí pro podporu pohody a efektivity práce? Odpověď je jasná: modrá! Podle odborníků z Lundské univerzity je tato barva ta pravá pro kreativní práci, vysoké tempo a celkově náročné činnosti. Modrá barva je harmonická, nijak nám neztěžuje soustředění a napomáhá efektivní práci.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...