Fyzickou aktivitou ke zdraví a lepší náladě

Fyzickou aktivitou ke zdraví a lepší náladě

Trápí vás svědomí, když si dáte ke kávě něco sladkého po prosezeném dni? Uklidňujete se tím, že to později všechno spálíte v posilovně? Po celodenním pracovním shonu nemusí být představa času stráveného posilováním právě lákavá. Párkrát vynecháte a než se nadějete, zjistíte, že už jste vlastně necvičili měsíce. Zní vám to povědomě? Pokud nechcete volný čas trávit v tělocvičně, máme pro vás pár rad, jak si zacvičit i během pracovní doby.

Stojím, abych zhubnul

Pokud celý den prosedíte v kanceláři, je pro vás ideálním řešením výškově nastavitelný stůl. Díky němu můžete část pracovní doby strávit vestoje, ale třeba i na míči, balanční stoličce, rotopedu ke stolu nebo na chodícím pásu. Uvidíte, že střídání pozic má pozitivní dopad na vaše tělo i mysl.
Pozice vestoje vám může pomoci při bolestech zad. Při sezení je na záda vyvíjen jiný tlak než při stání. Automaticky také narovnáte ramena, a tedy zlepšíte držení těla. I kolenům prospěje, když se postavíte. Pohyb je nejlepším lékem na ztuhlé svaly a klouby. Navíc vestoje můžete provádět i jednoduché cviky.
Britský výzkum ukazuje, že při stání spálíme v průměru o 50 kalorií více za hodinu než při sezení. Pokud se v práci každý den na tři hodiny postavíte, spálíte 750 kalorií za týden – to je cca 30 000 kalorií za rok. To se zhruba rovná kaloriím spáleným během 10 maratonů a úbytku hmotnosti o 2 kg. O víkendu tedy můžete sníst celou 200 gramovou čokoládu, aniž byste měli špatné svědomí.

Túry i cyklistika nejen ve volném čase

Nejúčinnějším řešením nedostatku pohybu je aktivně střídat činnosti během pracovní doby. Pokud se chcete pohybovat více než jen sedět nebo stát, vyzkoušejte chodící pás nebo rotoped ke stolu. Spousta pracovních úkonů se dá řešit i při mírném pohybu. Navíc vás pohybová aktivita nabije energií a budete pak výkonnější.
Odborníci tvrdí, že bychom měli ujít nejméně 10 000 kroků každý den, což se rovná přibližně 7 km. Zní to jako nedosažitelný cíl, protože strávíte osm hodin denně v kanceláři a vaše nejdelší procházka je ke kopírce? Pak je tu další možnost: 10 000 kroků = 90 minut na kole! Během 45 minutové jízdy na kole nebo rotopedu spálíte zhruba 196 kalorií, což odpovídá 5 kostičkám čokolády.
Chůze posiluje kosti, šlachy a vazy. Fyzická aktivita redukuje stresovou látku kortizol, navíc se vám při ní v krvi uvolňují zdraví prospěšné hormony. Proto vám i obyčejná procházka zlepší náladu. Aerobní cvičení má také pozitivní dopad na fungování mozku, přispívá nejen k obnově neuronů, ale také k tvorbě nových. Posilování fyzické kondice je předpokladem i pro silný a správně fungující imunitní systém.
I v uzavřené kanceláři si můžete udělat hodinovou procházku, a to na našem chodícím pásu. Za měsíc tak můžete spálit 2 600 kalorií - tedy přibližně 4,5 kilogramů tuku za rok. Rychlou chůzí pravděpodobně spálíte více kalorií než jízdou na rotopedu, za stejnou dobu až 400 kalorií v závislosti na rychlosti.

Odměňte se

Když se vám podaří být v práci více aktivní, dopřejte si odměnu. Pokud jste část pracovní doby strávili vestoje nebo jste alespoň hodinu chodili na chodícím pásu, odměňte se bez výčitek svědomí. Během přestávky na kávu si dejte něco sladkého, kupte si něco pro radost nebo si přispěte. Cokoliv co vás potěší.
Aby se vám odměnový systém nevymkl z rukou, můžete si stanovit dlouhodobé a krátkodobé cíle. Ujasněte si, čeho byste chtěli během roku dosáhnout a vytyčte si konkrétní cíle pro každý týden. Postačí ale i méně časově náročný plán. Cvičili jste jednou týdně? Během přestávky na kávu snězte koláč. Cvičili jste třikrát týdně? Kupte si na víkend oblíbenou sladkost. Cvičíte už tři týdny v kuse? Zajděte si do kina a kupte si velký popcorn.
Důležité je, abyste byli zdraví a cítili se dobře. Jak to uděláte, je jen na vás!

Produkty pro aktivní kancelář

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.