Žena stojí před tabulí s otazníky

Ergonomie - co se pod tímto pojmem skrývá?

Ergonomie je běžný pojem, a to nejen v pracovním prostředí. Je to také pojem, který má značný význam. Ergonomické pracoviště předchází zdravotním rizikům, zvyšuje pohodu, podporuje produktivitu - a díky němu je práce zábavnější. Díky znalosti například pracovních poloh a používání ergonomických pomůcek lze předcházet úrazům z přetížení. Klíčem ke správné ergonomii je zohlednění fyzických, psychologických a sociálních aspektů a různých podmínek jednotlivců.

Ergonomie znamená holistický pohled

Pojem ergonomie se dlouho omezoval na popis vztahu mezi lidmi a výrobky. Stále se jedná o významný aspekt a existuje množství funkčních a ergonomických výrobků, které zlepšují každodenní život, jako jsou například balanční židle a míče na sezení. Ergonomie však v současnosti zahrnuje mnohem více. Jde o holistický pohled na pracoviště - plánování a přizpůsobení fyzického prostředí i samotné práce zaměstnancům. Totéž platí pro práci z domova.


Aktivní židle zpestří vaše sezení
Žena stojí na pracovním koberci u výškově nastavitelného stolu.
Psací stůl MODULUS
12 645 Kč
Žena sedí na ergonomické balanční stoličce a pracuje u svého stolu.
Balanční stolička ACTON
3 395 Kč

Zohlednění individuálních rozdílů

Ergonomické pracoviště je tedy přizpůsobeno lidem, kteří na něm pracují, nikoli naopak. Nejlépe se nám daří, když jsou pracovní podmínky v souladu s našimi individuálními fyzickými a psychickými předpoklady. Je nezbytné brát v úvahu individuální rozdíly například ve fyzické síle a velikosti nebo schopnosti pracovat s informacemi. Na základě těchto rozdílů lze navrhovat a organizovat úkoly, nástroje a pracoviště ergonomičtějším způsobem.
Schéma ergonomického sezení u počítače
Zvedací stůl v dílně
Stolový paraván ZONE
Stolní lampička LYRA

Shrnutí

Tento článek vysvětluje pojem ergonomie. Kromě znalostí o správných pracovních polohách a používání různých ergonomických pomůcek jde o plánování a přizpůsobení pracovního prostředí i pracovních metod podle individuálních podmínek. Správná ergonomie vyžaduje komplexní pohled, který zahrnuje ergonomii zátěže, ergonomii zvuku, ergonomii světla, kognitivní ergonomii, rizika při opakované práci, význam pravidelného a pestrého pohybu a další.

Ergonomický nábytek pro lepší zdraví

Časté dotazy

Ergonomie se zabývá studiem funkcí lidského těla při práci a přizpůsobením pracovního prostředí tak, aby se minimalizovalo opotřebení těla.
Díky nastavitelné kancelářské židli a výškově nastavitelnému stolu lze kancelářský prostor přizpůsobit konkrétnímu pracovníkovi. Měl by zde být také dostatek místa pro nohy a dostatečná vzdálenost od obrazovky počítače.
Nejdůležitějším aspektem je častá změna polohy vsedě a střídání sezení a stání.
Při sedavém zaměstnání je nezbytné zařadit do pracovního dne pohyb, například formou mikropauz, cvičení o přestávkách a procházek během oběda.
Častými příčinami úrazů z přetížení v kancelářském prostředí jsou opakované monotónní pohyby u počítače nebo nevhodná pracovní poloha.
Slovo ergonomie pochází z řeckého ergon, což znamená práce, a nomos, což znamená zákon nebo pravidlo.
Nepřirozené pracovní polohy mohou v nejhorším případě vést k úrazům z přetížení a chronickým zdravotním problémům.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...