Cesta k bezpečnému pracovišti

Cesta k bezpečnému pracovišti

Když se řekne bezpečné pracoviště, vybaví se nám mnoho věcí: informační bezpečnost, průmyslová špionáž, bezpečnost a ochrana zdraví při práci či třeba hluk na pracovišti. Přinášíme vám rady tří expertů, jak bezpečné pracoviště vytvořit.

Když se řekne bezpečné pracoviště, vybaví se nám mnoho věcí: informační bezpečnost, průmyslová špionáž, bezpečnost a ochrana zdraví při práci či třeba hluk na pracovišti. Přinášíme vám rady tří expertů, jak bezpečné pracoviště vytvořit.

Jonas Hurtigh Grabe z poradenské kanceláře Veldhoen přednáší na téma moderní kancelář a moderní pracoviště. Podle Jonase je prvním krokem k bezpečnému pracovišti znalost osobních potřeb každého pracovníka.
„Každý je jiný a každý má své potřeby, takže neexistuje univerzální řešení, které by vyhovovalo každému. Proto je potřeba nabídnout pracoviště s různými zónami a podpořit přirozený pohyb v něm,” navrhuje Jonas.

Opomíjený hluk

Suzanna Toivanenová je odbornice na vztah pracovního života a zdraví. Je přesvědčena, že při zařizování nové kanceláře je nutno vzít v potaz mnoho i značně neurčitých rizik. Například vzhledem k rostoucí průměrné délce života je nutné počítat s tím, že lidé budou pracovat do vyššího věku a mohou se potýkat se zhoršením sluchu.
„Jedním z faktorů, které ovlivňují zdraví pracovníků, je úroveň hluku. Je to parametr, který bývá bohužel často opomíjen navzdory tomu, že výzkumy jednoznačně prokazují jeho nesmírnou důležitost,” říká Susanna.
Se snížením úrovně hluku si poradí mnoho moderních doplňků, jako jsou třeba akustické panely a paravány, které absorbují nechtěný hluk.
„Akustické paravány mohou například odstiňovat hlučné stroje, a tím přispívat k lokálnímu snížení hluku. Paravány nejsou žádnou novinkou, ale se vzrůstajícím zaměřením na bezpečnost práce roste i jejich popularita,” říká Henrik Lindén, produktový manažer společnosti AJ Produkty.

Větší zaměření na bezpečnostní vybavení

Současný trend přináší čím dál větší oblibu mobilních paravánů a dalších ochranných doplňků.
„Kanceláře i průmysl zaznamenaly větší mobilitu, takže je potřeba věnovat zvýšenou pozornost i bezpečnosti. Existuje celá řada výrobků určených pro maximalizaci bezpečnosti na pracovišti, a těm, kteří se v široké nabídce zatím neorientují, rádi pomůžeme,” říká Henrik.
Henrik zdůrazňuje důležitost každého člověka v přijetí odpovědnosti za úroveň pracoviště a varuje před slepou důvěrou pouze v pracovníky zodpovědné za bezpečnost práce. Pro zvýšení bezpečnosti doporučujeme zvážit například označení nebezpečných strojů výstražnými páskami. Označit je potřeba i kluzké povrchy a schody, pro eliminaci rizika úrazů hlavy je vhodné opatřit všechny nízké profily pěnovými ochranami. 
V kancelářích bývá největším problémem nadměrný ruch. Pro jeho účinné utlumení doporučujeme akustické panely, které jsou v posledních letech dostupné v atraktivních designech.
„Všichni zaměstnanci musí cítit zodpovědnost za své pracoviště. Toho nedosáhneme bez disciplinovaných a motivovaných pracovníků. Dobrá firemní kultura nastavuje standard,” uzavírá Henrik.

Paravány a tlumení hluku

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...