Assessment center: Jak připravit zasedačku na náročné výběrové řízení?

Assessment center: Jak připravit zasedačku na náročné výběrové řízení

Plánujete ve své firmě uspořádat výběrové řízení metodou assessment centre? Kromě interních a případně externích hodnotitelů, připravených úkolů či testů budete potřebovat také vhodně vybavené prostory.

 

Náročné a často celodenní assessment centrum vyžaduje pečlivou přípravu nejen průběhu, ale i prostředí. Jak vybavit firemní zasedačku pro tento náročný den?

Připravte zasedací místnost. Co bude potřeba?

Asi vás nepřekvapí, že základem každé zasedací místnosti – i té připravené na assessment centre – je kvalitní kancelářský stůl či stoly a pohodlné kancelářské židle. U stěny či v koutě se může nacházet třeba i sedačka, která umožní relaxaci během přestávek. Pravděpodobně se neobejdete ani bez projektoru a projekčního plátna – obzvlášť pokud chcete účastníkům přehledně představit program celého dne. Projektor se bude hodit i ve chvíli, kdy bude jedním z úkolů příprava prezentace a její následné přednesení. Flipchart či magnetická tabule určitě také bude mít své opodstatnění.


Věnujte ale pozornost i takovým detailům, jako je věšák na kabáty. Oblečení poházené různě po židlích nebo dokonce po zemi nebude působit dobře – a to ani na zájemce, kterým by mohlo připadat, že je ve firmě možná všechno takto chaotické a provizorní.


Nejde jen o to, jak uchazeči zapůsobí na hodnotitele, ale i o to, jaký dojem z firmy si odnese zájemce o práci. Pečlivě vybraný uchazeč s ideálními schopnostmi se nakonec může rozhodnout, že do společnosti nenastoupí, protože jej nijak neuchvátila právě během assessment centra.

Občerstvení a pomůcky potřebné k úkolům jsou samozřejmostí

Nezapomeňte ani na občerstvení. Neumisťujte jej doprostřed jednacího stolu – lepší bude další menší stůl po straně zasedací místnosti, kde nikomu nepřekáží. Občerstvení by měl pravidelně někdo zvenčí doplňovat – například recepční či office manager. Rozhodně to nenechávejte na hodnotitelích. Rozptylovalo by je to od práce a může se také stát, že si dlouho nevšimnou například chybějící vody. Je také nutné odnášet špinavé talířky a skleničky a místnost zásobovat novými.

 

Kancelářská kavárnička a jídelní kout

 

Chybět by neměl ani dostatek papírů či bloků a propisek nebo obyčejných tužek. Přidat můžete i další pomůcky – záleží na tom, jaké úkoly si pro účastníky připravíte. Pomůcky mějte vždy v záloze – nejlépe ve skříňce přímo v místnosti. Určitě pro ně nechcete chodit do jiného patra nebo je v horším případě začít shánět až ve chvíli, kdy je jich málo. Pokud plánujete do úkolů zařadit řešení modelových situací, nezapomeňte si opět opatřit dostatek potřebných pomůcek.

Připravte předem vše, co bude potřeba

Výběrové řízení pomocí assessment centra může být náročné a trvá běžné půl dne až celý den. Proto je třeba pečlivě připravit prostory, kde bude probíhat. Neměli byste shánět pomůcky na poslední chvíli nebo dokonce v průběhu. Okrádali byste o čas hned několik lidí najednou.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...