Jak se změnily psací stoly za posledních 40 let

Jak se změnily psací stoly za posledních 40 roků

Myslíte si, že kancelářské stoly vždy vypadaly víceméně stejně jako dnes? Rozhodně ne. Stejně jako svět kolem nás se i psací stoly od roku 1981, kdy jsme je poprvé uvedli do našeho sortimentu, hodně změnily. Vraťte se s námi do minulosti a podívejte se, jak se naše stoly v průběhu desetiletí vyvíjely, aby držely krok s požadavky doby a technologií.

80. léta

Vzpomínáte si na to? Na tomto typickém obrázku z 80. let jsou vidět vyčesané účesy a tak velké ramenní vycpávky, že lidé sotva projdou úzkými kancelářskými chodbami. Jak ale tehdy vypadaly kancelářské prostory? No, lidé seděli a pracovali, obvykle u čtyřnohého stolu s několika zásuvkami na osobní věci. Vedle stolu stál nízký stolek pro nejdůležitější pracovní nástroj: psací stroj.

Postupně byly psací stroje nahrazovány prvními počítači, které zvládaly stále více aplikací. Počítače však byly neskladné, a tak jsme na konci desetiletí zavedli stoly, na kterých byly klávesnice a obrazovka umístěny v různých úrovních, aby se zlepšila ergonomie.

90. léta

V polovině 90. let se internet stal nejdůležitějším nástrojem v kancelářích. V té době už většina kancelářských pracovníků pracovala na počítači na plný úvazek. Abychom se vypořádali s problémy vyplývajícími ze statické pracovní polohy, představili jsme kancelářský stůl PC Total - kompletní pracovní stanici navrženou pro optimální ergonomii práce. Většina lidí však stále pracovala velmi sedavým způsobem.

Protože oblíbené uzavřené kanceláře poskytovaly dostatek prostoru, byly oblíbené velké kancelářské stoly. Někdy byly ještě větší kvůli přidané boční ploše pro počítač. Přibližně ve stejné době se poprvé objevily notebooky, které se staly populárními díky svému do té doby nevídanému designu.

2000-2010

Nové tisíciletí s sebou přineslo několik kancelářských novinek. Snad největší novinkou z kancelářského světa byl první výskyt stolu, který se později stal jedním z nejoblíbenějších produktů v naší nabídce: výškově nastavitelný stůl. Design a technická řešení se u jednotlivých stolů značně lišily, ale klíčové bylo, že nabízely lidem možnost snadno změnit pracovní polohu.

Dalším trendem bylo, že kolegové začali opět sedět pohromadě. V 90. letech 20. století skončily soukromé kanceláře a běžnou praxí se staly otevřené kanceláře. Stoly byly umístěny ve skupinách po dvou nebo čtyřech, někdy uprostřed místnosti a odděleny pouze paravány, které poskytovaly určité soukromí a dodatečnou zvukovou izolaci. Design stolů se posunul směrem k přírodnějším barvám a materiálům, které byly decentnější a příjemnější. Co se týče dalšího příslušenství, kancelářské stoly již byly vybaveny kabelovými průchodkami a držáky kabelů, aby se minimalizovalo jejich zamotávání.

2010-2020

Vuvuzely udávaly tón na Světovém poháru 2010 na přelomu desetiletí, ale brzy byly na mnoha místech zakázány, protože hlasitý zvuk byl považován za škodlivý. Nebylo to jediné místo, kde se řešil hluk. Zlepšení akustiky otevřených kanceláří by pro mnohé bylo velkou výzvou. Další příčinou nespokojenosti na pracovišti, která byla řešena v průběhu desetiletí, byla statická pracovní místa. Protože jsme již měli k dispozici širokou škálu výškově nastavitelných stolů, zaměřili jsme se na ergonomické řešení sezení, které by doplnilo běžné kancelářské židle. Balanční stoličky, míče, sedlové židle a stacionární kolo pro kancelářskou práci nejenže umožnily jiné sezení, ale také udržovaly tělo v pohybu a nabízely účinný způsob, jak zlepšit pracovní pohodu.

Těm, kteří u stolu pracují jen několik hodin denně, jsme doporučili jednodušší stůl s pevnou výškou v kombinaci s dobrou kancelářskou židlí, kterou lze snadno přizpůsobit jejich individuálním potřebám. Koncem desetiletí jsme také představili výškově nastavitelný stůl SMART, který po připojení k počítači dokázal sledovat denní aktivitu a připomínat uživateli, kdy je třeba změnit pracovní polohu. To vše s cílem zajistit více lidem lepší a zdravější pracovní den.

Současnost

Nové desetiletí sotva začalo, když virus způsobil nečekanou změnu na pracovištích po celém světě. Potřeba vytvořit doma kvalitní ergonomické pracovní prostředí vzrostla v souvislosti s pandemií jako blesk. Na tuto potřebu jsme reagovali uvedením malých a univerzálních stolů přizpůsobených pro domácí kanceláře a vývojem nové řady nábytku navržené speciálně pro domácí kanceláře a malé pracovní prostory.

Naše současná široká nabídka vám umožní koupit si stůl, který bude zcela přizpůsoben vašim osobním potřebám a umožní vám zůstat aktivní i při práci. Vzhledem k tomu, jak daleko jsme se dostali, by bylo snadné uvěřit, že jsme dosáhli vrcholu. Víme však, že to není pravda, vývoj si nikdy nedá pauzu a my jsme připraveni přizpůsobit naše stoly budoucímu technologickému pokroku stejně jako doposud. To vše proto, abychom mohli dodávat stoly, které odpovídají požadavkům doby a technologií.

[Obrázky pocházejí z archivu společnosti AJ Produkty]

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...