Vytvořte si aktivní kancelář

Vytvořte si aktivní kancelář

Sedavá práce patří mezi taková zaměstnání, při které se tělo moc nenadře. Po osmi hodinách ale bývá ztuhlé a bolavé – a dlouhodobě vás to může stát zdraví. Začnou vás bolet záda, krční páteř, hlava a do toho se přidají potíže se správným prokrvením celého těla. Cítíte na sobě některé příznaky právě teď? Řešením na tyto potíže je aktivní a zdravé sezení.

 

 

Aktivní sezení Výškově nastavitelné stoly Ergonomické doplňky

Výhody aktivního sezení

Aktivní sezení je o drobných pohybech, kterých si za chvíli ani nebudete všímat. Ale právě tyto drobné pohyby jsou klíčem ke zdravému tělu a mysli během dlouhodobé sedavé práce. Napomáhají cirkulaci krve, podporují pohyb niterního svalstva a kloubů, pomáhají zlepšit držení těla, zlepšují produktivitu práce, napomáhají proti únavě a v neposlední řadě díky nim také pálíte kalorie.
Zpočátku sezení na aktivní židli vyžaduje trochu pozornosti, takže budete muset malinko přemýšlet nad pozicí při sezení, ale časem to začnete dělat automaticky. Navíc asi moc dobře víte, že když nad svým sezením přemýšlíte, snažíte se najít lepší posed, při kterém tělo nebude tolik trpět.

Vytvořte si aktivní kancelář

Existují různé způsoby, jak negativní důsledky sedavé práce zvrátit. Můžete si vytvořit a přizpůsobit celou aktivní kancelář, nebo ze všech možností zvolit právě takovou, která vám bude vyhovovat nejvíc.


Stání při práci
Jako jedno z řešení na potíže způsobené dlouhodobým sezením můžete zvolit stání. Pokud ale nechcete celou pracovní dobu strávit na nohách, můžete svůj problém vyřešit výškově nastavitelným stolem, který vám umožní rychle měnit polohy. Mimo střídání sezení a stání vám polohovací stoly umožňují i přizpůsobit si výšku svého pracovního stolu přímo na míru svým tělesným dispozicím.


Sezení na sedlových židlích
Na ergonomických sedlových židlích a stoličkách sedíte obkročmo a dáváte nohám a trupu možnost volného pohybu. Poloha se podobá sezení v sedle – proto také sedlové stoličky.
U některých sedlových židlí napůl sedíte a napůl stojíte. Takový polodřep se objevuje v jezdectví, u bojových umění nebo celé řadě dalších sportů. Při sezení přirozeně zapojíte stehenní, vnitřní a zádové svalstvo. Ačkoliv se to nemusí zdát, sezení na sedlových židlích je pohodlné a bez problému na ní překonáte dlouhé hodiny v práci.


Balancování
Možná jste už narazili na někoho, kdo si do kanceláře k počítači přikoulel svůj gymnastický míč či balonovou židli. Pokud přemýšlíte nad svou pozicí při sezení, je to rychlá a levná cesta, jak začít sedět aktivně.
Obyčejný gymnastický míč ale nesedí do většiny kancelářských prostředí a může působit jako bezpečnostní riziko. Balanční židle a stoličky tento problém řeší díky stabilní základně. Pro využití všech benefitů balancování si také stačí ke stolu přidat balanční podložku.


Kývání a naklánění
Mnoho z moderních řešení sezení, například klekací židle, vyzývá ke kývání či naklonění těla. Takové aktivní stoličky kombinují pohyblivou základnu a jednoduchý povrch k sezení. Tato kombinace vyvolává aktivní zapojování vnitřních a stehenních svalů, společně se svaly na bocích.


Doplňky k aktivnímu sezení
Pro zlepšení aktivního pracovního prostředí budou sloužit kromě ergonomických židlí i ergonomické doplňky, jako jsou třeba ramena na monitory. S nimi dokážete nastavit monitor do polohy, kterou při práci potřebujete – ať už při ní zrovna sedíte nebo stojíte. Se správným sezením na běžných kancelářských židlích pomáhají podložky pod nohy, se kterými lépe zaujmete ergonomickou pozici a které se starají se o přirozenou polohu chodidel.

Jak na aktivní pracovní prostředí?

Nastavte židli, či v lepším případě stůl, na správnou výšku, abyste se nemuseli nepohodlně krčit, předklánět, nebo ohýbat zápěstí při pohledu na monitor nebo psaní na klávesnici. Pomoct může také možnost pohyblivého nastavení výšky monitoru.
Pravidelně odpočívejte. Aktivní sezení a používání elektrických polohovacích stolů může do velké míry kompenzovat následky sedavé práce, ale nemůže nahradit plnohodnotný pohyb. Proto nezapomínejte na pravidelné přestávky, během kterých se můžete projít a protáhnout.
Myslete na bezpečnost. Nestabilnost, která je pointou židlí pro aktivní sezení, může zároveň znamenat bezpečnostní riziko. Obzvláště pokud teprve začínáte, ujistěte se, že sedíte na židli správě a ve správné pozici, i ve chvílích, kdy se plně věnujete práci.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...