Šatní skříňky, lavičky do fitka i dílničky

Šatní skříňky, lavičky do fitka i dílničky

Šatní skříňky dnes tvoří nedílnou součást mnoha pracovišť a provozoven. Nejčastěji si je vybavíme v šatnách sportovišť, fitness center, bazénů, ale pořizují je i hotelové komplexy, školy a firmy.

Podle nařízení vlády je zaměstnavatel dokonce povinen zřídit šatnu pro zaměstnance, kteří musí nosit pracovní nebo ochranný oděv a nemohou se převlékat jinde. Ať už je to z hygienických nebo například etických důvodů. Pokud v daném provozu pracuje více než 5 lidí, je povinnost mít šatny oddělené podle pohlaví. Při nižším počtu zaměstnanců lze mít šatny společné, musí být však časově vymezené tak, aby se muži nemuseli převlékat s ženami (a samozřejmě také naopak) ve stejnou dobu.


I mnoho základních a středních škol ruší staré klecové šatny a nakupuje šatní skříňky. Motivace k této změně je jasná. Školy se snaží modernizovat a zatraktivnit prostředí pro své žáky a studenty a nabídnout jim bezpečné zázemí pro uložení osobních věcí. Za tím účelem se dnes nabízí mnoho barevně zajímavých modelů šatních skříní.

Jaká povrchová úprava šatních skříněk je nejlepší?

Při přípravě každého nového projektu je třeba si uvědomit, do jakého prostředí se šatna zřizuje a podle toho volit materiál z hlediska designu, životnosti a odolnosti proti poškození.

  • Dřevěné povrchy se standardně využívají pro výrobu domácího nábytku a takové materiály budou působit elegantně i v různých chodbách, halách či recepcích mnoha institucí. Výběr dřevěných skříněk nebo úložných boxů bude vhodný všude tam, kde je potřeba skloubit bezpečné uložení osobních věcí a zajímavý vzhled interiéru. Hodí se proto i přímo do kanceláří nebo školních tříd.
  • Pro různé specifické prostory jako jsou šatny akvaparků, fitness a wellness center se doporučují skříňky vhodné do vlhkého prostředí. Ty mají určité konstrukční prvky zajišťující ochranu jak použitého materiálu, tak i věcí uložených uvnitř. Dveřní panely jsou vyráběny buď z kompaktních laminátových desek, nebo případně i galvanicky pozinkovaného plechu lakovaného práškovou barvou. Takové materiály jsou odolné proti vlhku, mechanickému poškození i proti chemikáliím.
  • Oproti tomu kovové a plechové šatní skříňky se podle statistik nejčastěji využívají na různých pracovištích či provozech, kde je vyšší frekvence zaměstnanců a tudíž vyšší riziko poškození. Jedná se o průmyslové provozy, dílny či šatny skladů a ochranných  sborů. Výroba těchto úložných skříněk je však nepoměrně levnější a to bývá velkou výhodou při výběru pro velké provozy a instituce.

Není skříňka jako skříňka!

Existují totiž další kritéria pro výběr vhodných skříněk do příslušných prostor.
Stabilita: z hlediska stability a ukotvení je možné volit z variant skříněk bez soklu, na soklu či na nožkách.
Bezpečnost: z důvodu bezpečnosti jsou do dvířek zasazovány různé typy zámků od standardních až po různé bezpečnostní, elektronická čipová zařízení. A protože stoprocentní bezpečností svých uložených osobních věcí si nemůžeme být nikdy jistí, bývají dnes již nedílnou součástí vybavení třeba na sportovištích či fitness centrech různé stěny s menšími bezpečnostními schránkami či trezory. Ty mohou být případně zakomponovány přímo v interiéru skříněk.
Praktičnost: účelnost i pohodlí zase vévodí při výběru vhodného tvaru, velikosti či prostorového uspořádání skříněk. Je možné volit z klasických variant podlouhlých s horním odděleným sektorem nebo skříněk typu Z, využívaných zejména v šatnách bazénových center. Naopak pro některá pracoviště, kde postačí zaměstnancům menší úložné prostory, existuje celá řada maloobjemových dřevěných či plechových boxů.

Komfort nade vše

K úplnému uspokojení požadavku na pohodlí stačí vybrat různé verze skříněk s odkládacími lavičkami. I vnitřní vybavení bývá bohaté na praktické doplňky. Kromě tyče na zavěšení ramínek, která je samozřejmostí, to jsou různé typy háčků, dělících polic nebo oddělovacích roštů na obuv.


Neváhejte se inspirovat na našich stránkách, kde vám nabízíme veškerý uvedený sortiment a řadu variant řešení pro váš typ provozu. V případě dotazů nás kontaktujte.

Prohlédněte si naši nabídku šatních skříněk a příslušenství

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.