LED? Jasná volba! Šetřete peněženku i energii díky správnému osvětlení

LED? Jasná volba! Šetřete peněženku i energii díky správnému osvětlení

Celá čtvrtina světové spotřeby energie v současnosti připadá na osvětlení. Ke změně ale stačí málo – rozhodnout se pro vhodnější světelné zdroje. Ideální volbou je LED osvětlení: má podstatně delší životnost, nižší energetickou náročnost a je šetrné k životnímu prostředí. Následující řádky pojednávají o výhodách LED osvětlení – chytrého řešení, které nešetří jen peníze, ale i energii.

LED, zkratka pro Light Emitting Diod, je dioda, která nedávno nahradila úsporné i klasické žárovky. Vynalezena byla ve 20. letech 20. století, ale běžně se používá teprve od let 90. V dnešní době je LED součástí velkého množství elektroniky od mobilních telefonů, počítačových monitorů a televizí po brzdová světla aut a je považována za největší pokrok v oblasti osvětlení od vynálezu žárovky.

Proč zvolit LED?

LED žárovka má vyšší měrný světelný výkon než běžná žárovka, kromě toho je její velkou výhodou dlouhá životnost – výrobci uvádějí 40 – 50 000 hodin, což je při době svícení 8 hodin denně více než 13 let. Klasická žárovka má obvykle životnost 1 000 hodin, úsporná 15 000 hodin, takže je na první pohled jasné, proč je LED v osvětlení jedničkou.
LED osvětlení se také pyšní nízkou energetickou náročností. Přechodem z klasických žárovek na LED můžete ušetřit až 80 % energie. Změna se projeví jednak úsporou v účtech za energii, ale i v dlouhodobéh horizontu tím, že nebudete muset žárovky měnit tak často.

Lepší volba pro životní prostředí

Kromě toho, že jsou LED žárovky cenově dostupné a efektivní, mají navíc i nejpřijatelnější dopad na životní prostředí, neobsahují totiž žádné škodlivé toxiny a chemikálie. V dnešní době je spotřeba energie tak vysoká, že emise oxidu uhličitého dosahují nebezpečné hladiny. Oxid uhličitý je skleníkový plyn, který se hromadí v atmosféře a přispívá ke globálnímu oteplování. LED žárovky jsou v mnoha aspektech pro životní prostředí lepší než klasické žárovky. Neobsahují olovo, měď, halogenové plyny ani žádné další škodliviny. Delší životnost také znamená menší množství světelných zdrojů, jejichž recyklaci je potřeba řešit.

Odolnost a bezpečnost

LED žárovky se skládají z pevných komponentů, které snášejí vibrace a nárazy lépe než klasické žárovky nebo zářivky, což z jich dělá jasnou volbu do náročného prostředí. Protože se velmi málo zahřívají, jsou vhodné i jako vnitřní osvětlení do skříní nebo pod stoly, a mohou být též instalovány do blízkosti textilií. Navíc snižují nebezpečí požáru a je možné se jich bez rizika dotýkat.
Budete-li k otázce osvětlení přistupovat promyšleně a zodpovědně, přispějete k lepšímu životnímu prostředí, ušetříte energii i peníze. Z volby LED budete mít tedy užitek nejen vy, ale i vaše peněženka a životní prostředí!

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...