Zámky pro zabezpečení místností i nábytku

Zámky pro zabezpečení místností i nábytku

Veškeré prostory, domy, byty, ale i kanceláře či obchody, potřebujeme obvykle zabezpečit proti vniknutí nežádoucích osob. Zámky se používají odpradávna s cílem omezit přístup k určitému majetku nebo do určitého prostoru.

Zámek jako mechanické zabezpečovací zařízení se může vyskytovat na dveřích, nábytku, ale i vozidlech či nádobách. V rámci pracoviště se budeme setkávat s různými typy zabezpečení dle účelu. Vstupní dveře do průmyslových budov i kanceláří budou opatřeny většinou bezpečnostním zámkem. Areály skladů či jiné průmyslové provozy budou opatřeny zámky dle stupňů nároků na bezpečnost.


Zámek se obvykle uvolňuje klíčem nebo číselnou kombinací. Proto je rozdělujeme na mechanické a elektronické. Složitost zámků se zvyšuje kvůli zajištění bezpečnosti (bezpečnostní FAB, více stavítek atd.). Vzniká bezpečnostní norma pro jednotlivé zámky.

Zámky do interiérů či pro venkovní použití

Zámky lze dělit podle několika kritérií:

Podle použití se většinou rozeznávají:

  • zámky stavební – lze použít na dveře do kanceláří, dílen, bytů nebo další typy i pro uzavření oken, rolet a podobně. Obvykle se používají tzv. zadlabací zámky, zapuštěné. Ty jednodušší fungují obvykle na dozický klíč. Bezpečnější systém používá vložkovou variantu FAB.

  • zámky nábytkové – které se ještě dále rozlišují na:
    • lamelové zámky – jednoduchá varianta, se kterou se setkáme například u různých druhů skříněk v kancelářích, šuplíkových kontejnerů nebo u šatních skříněk. Také se používají pro uzavření boxů či pokladniček.
    • bajonetové zámečky – které se většinou používají pro uzavření šoupacích dveří, ale i menších dvířek u skříněk, vitrín nebo nástěnek. Některé varianty bajonetových zámků se používají třeba i pro uzamčení psacích stolů.
    • rozvorové zámky – jsou opatřeny táhlem a hodí se pro uzavírání skříní i dalšího nábytku

  •  zámky na dopravní prostředky

  •  zámky cyklistické – klasické pro připevnění kola ke stojanu


Podle systému rozlišujeme zámky:

  • pevné – dnes již většinou prakticky používané tzv. zámky zadlabací neboli zapuštěné.

    Zadlabací zámek je systém, který společně s vložkovým systémem zajištuje otevírání a zavírání dveří pomocí střelky. Jedná se asi o nejpoužívanější druh zámku, který najdeme ve většině vchodových dveří.

    Hlavní součástí tohoto zámku je cylindrická vložka, neboli dutý nepohyblivý válec, který je pevně ukotven k zámku dveří. V tomto dutém válci je ještě jeden váleček, kterým můžeme otáčet, když do něj vložíme správný klíč. Otáčivý válec je pevně spojen s vačkou, která při otočení vytahuje a zasouvá zástrčku zámku do zárubní.

    Zámek zpravidla tvoří dvě identické cylindrické vložky, přičemž vsunutí klíče z jedné strany zamezuje zasunout klíč z druhé strany zámku.

    Na vstupní dveře bytů, kanceláří i dalších obchodních prostor se přidává ještě bezpečnostní nasazený zámek, který se ovládá klíčem pouze z vnějšku, z vnitřní strany jej lze otevřít ručně.

  • visací – dle účelu se setkáváme s většími či menšími visacími zámky. Buď k uzavírání vrat do různých zahrad, areálů skladů nebo dalších prostor. Menší varianty se používají k uzavření petlic do sklepů nebo například u šatních skříněk.

    Lze použít variantu uzavření na klíč nebo číselný kód. Nevýhodou visacího zámku je, že jej lze poměrně snadno překonat přetržením nebo přepilováním, takže dnes se užívá především na dveře nenáročné na bezpečnost. Například kůlny, kde uschováváme nářadí či zahradní nábytek. Naopak jeho výhodou je, že jej lze přenášet, protože není nijak spojen s dveřmi.

  • speciální – elektronické nebo elektromagnetické zámky a nepřekvapí, že kromě dveří budou takové zámky využívány například u bezpečnostních trezorů a sejfů.

Nechte si zasílat nové články do mailu

1–2x týdně vám zašleme newsletter plný zajímavých informací. Můžete se těšit na nové články, výrobky a speciální akční nabídky.
Přihlašte se zde!
Kliknutím na Odeslat potvrzujete, že jste se seznámil(a) a souhlasíte se Zásadami ochrany osobních údajů.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.