Průvodce: třídění odpadu jednoduše

Třídění odpadu jednoduše

Třídění odpadu na pracovišti je účinný způsob, jak přispět k ochraně životního prostředí. Přizpůsobené kontejnery na třídění odpadu s jasným označením usnadňují jeho provádění. Papír, potravinový odpad a nebezpečný odpad končí na správném místě a často je možné je i recyklovat. Zde je několik tipů, co můžete udělat pro zlepšení třídění odpadu ze zdrojů na vašem pracovišti.
Žena třídí ovoce, noviny a pet lahve.

Identifikace potřeb třídění odpadu

Recyklace použitých materiálů je prospěšná pro životní prostředí a šetří přírodní zdroje Země. Prázdné obaly, noviny a elektronický odpad lze recyklovat odděleně. Vytvořením vhodných podmínek na pracovišti se třídění odpadu stane snadným. Třídění odpadu podle zdrojů by mělo být snadné a mělo by se stát přirozenou součástí každodenní rutiny.

Nejprve je třeba odhadnout množství odpadu ve vaší firmě a to, co je třeba separovat. To usnadní sestavení plánu efektivního třídění zdrojů.

Může být zapotřebí různých typů sběrných nádob a kontejnerů na odpad, umístěných na více místech. V provozovně se často vykonávají různé druhy činností, což také znamená, že množství i druh odpadu se mezi jednotlivými odděleními liší.


Přečtěte si o typech košů na tříděný odpad?

Různé druhy recyklovatelného odpadu

  • Mezi nebezpečné odpady patří odpadní oleje, impregnované dřevo, rozpouštědla a různé zbytky barev a chemikálií.
  • Elektronický odpad jsou jednoduše všechny výrobky s kabelem nebo baterií. Patří sem také elektronika, zářivky a baterie.
  • Noviny lze recyklovat na nový papír. To platí i pro brožury, kancelářský papír a podobné předměty.
  • Obaly z papíru, lepenky a vlnité lepenky.
  • Plastové obaly, jako jsou plastové nádoby, plastové trubky, plastové lahve a polystyren.
  • Skleněné obaly, jako jsou skleněné lahve a skleněné nádoby. Ty se obvykle dělí na barevné a nebarvené.
  • Mezi běžné kovové obaly patří hliníková fólie, hliníkové tácky, plechovky, víčka a uzávěry.
  • Potravinový odpad jsou jednoduše zbytky jídla, které lze sbírat a přeměnit například na bioplyn a biohnojivo.
  • Objemný odpad jsou větší předměty, které nejsou obaly.
  • Spalitelný odpad je to, čemu v běžné řeči říkáme odpad z domácnosti. Obsahuje předměty, které nelze recyklovat.
Jídelna, kde zaměstnanec třídí do recyklační skříně

Výběr nádob na třídění odpadu

V závislosti na typu podniku a na tom, ve které části objektu bude probíhat separace, jsou vhodné různé typy sběrných nádob. Roli hraje také počet osob v provozovně a množství odpadu.

Jídelna: Pro větší jídelnu jsou stylové a praktické skříňky s otvory pro třídění. Umístěte několik skříněk vedle sebe pro různé druhy tříděného odpadu. Skříně na třídění zdrojů se zásuvkami a plastovými zásobníky ve svislé poloze jsou vynikající alternativou pro úsporu místa v menší jídelně. O potravinový odpad, který se může stát bioplynem, se postará kompostovací nádoba, kde se potravinový odpad shromažďuje v kompostovacím sáčku.

Kancelář: Zde může být zapotřebí odpadkový koš na baterie pro použité baterie z počítačových myší a klávesnic. Pro recyklaci papíru může stačit jednoduchý plastový koš, ale pokud je spotřeba papíru větší, může být lepším řešením kontejner na odpad na kolečkách. Pro sběr PET lahví a hliníkových plechovek se mohou v kancelářské spíži hodit mimo jiné i kontejnery na odpad s různobarevnými výklopnými víky.

Sklad: Výklopné kontejnery jsou ideální pro efektivní třídění obalových materiálů, jako jsou lepenka, smršťovací plast a plastové a kovové pásky. Výklopné kontejnery jsou určeny pro použití s vysokozdvižnými vozíky a vydrží i hrubší zacházení. Investujte do výklopných kontejnerů v různých barvách, abyste usnadnili třídění odpadu, a vyberte si model s automatickým vyklápěním a vyprazdňováním.

Snadné oddělení zdrojů pomocí jasného značení

Jakmile jsou kontejnery na odpad na místě, je nezbytné je označit, aby nebylo pochyb o tom, co do nich patří. Kontejnery v různých barvách jasně signalizují, že je nutné třídit odpad podle zdroje. Další možností jsou nálepky se symboly tříděných odpadů, které lze snadno připevnit na kontejnery na odpad nebo třídicí skříně. Štítky si můžete také vyrobit pomocí přenosného štítkovače.

Umístěte třídění zdrojů na viditelné a snadno přístupné místo. Usnadní to všem správné třídění, takže to, co by se stalo odpadem, může být místo toho recyklováno a přeměněno v něco nového.
Dívka recykluje krabičky na obědy ve sběrném koši s víkem

Vyprazdňování a čištění

Pravidelné vyprazdňování recyklačních nádob je samozřejmostí a jejich vyprazdňování by mělo být stejně snadné jako jejich plnění. Plné odpadkové koše a pytle na odpadky nikoho nepotěší a navzdory dobrým úmyslům brání třídění odpadu. Pokud se jedná například o kontejnery s potravinovým odpadem, může se brzy dostavit pocit nečistoty. Nastavte rutinní postupy pro vyprazdňování a čištění recyklačních nádob.

Vybírejte nádoby na odpad s kolečky, která usnadňují jejich přemisťování, když je čas je vyprázdnit. Zefektivníte tak manipulaci s odpadem a ušetříte tělo. Pro třídicí skříně existují držáky na pytle s kolečky nebo běžné odpadkové koše s kolečky a držadly.

V menších skříních na třídění zdrojů jsou obvykle plastové zásobníky s držadly nebo odpadkové koše, které usnadňují vyprazdňování odpadu. Další možností je zvolit malé kontejnery na třídění zdrojů s vozíky na kolečkách.

Všechny vytříděné předměty je pak třeba převézt na správné místo k recyklaci. Pokud si nejste jisti přesnými pravidly v místě vašeho bydliště, můžete se obrátit na obecní úřad, kde získáte další informace o recyklaci a nakládání s odpady.

Recyklace pomáhá životnímu prostředí

S dobrým systémem třídění zdrojů je větší šance, že většina položek skončí na správném místě. Čím více recyklujeme, tím méně zatěžujeme přírodní zdroje a škodlivé látky se nedostávají do přírody. Všichni můžeme přispět k vytvoření lepšího životního prostředí.

Pokud potřebujete více informací o našich produktech, můžete nás vždy kontaktovat. Rádi vám pomůžeme!



Pomáháme vám více recyklovat

Časté dotazy

Zbytkový odpad je ten, který zůstane po vytřídění obalů, potravinového odpadu, objemného odpadu, elektronického odpadu, léků a nebezpečného odpadu.
Potravinový odpad v sáčku na potravinový odpad by měl být umístěn do sběrného kompostu. Třiďte obaly, noviny, baterie, léky a nebezpečný odpad. To, co zůstane, by mělo být umístěno do pytle na odpadky.
Třídění u zdroje znamená, že se odpad třídí tam, kde vzniká. Recyklace znamená, že materiál z vyřazených výrobků a jiných odpadů se používá jako surovina při výrobě nových výrobků.
Obaly musí být zcela zbaveny zbytků potravin, ale není nutné je čistit.
Porcelán nelze recyklovat ani používat k získávání energie. Jednotlivé menší předměty lze vyhodit do běžného pytle na odpadky. Větší množství je třeba vytřídit jako nehořlavé v recyklačním centru.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...