Jak ergonomicky vybavit nejen průmyslovou dílnu? Začněte pracovním stolem

Jak ergonomicky vybavit nejen průmyslovou dílnu? Začněte pracovním stolem

Při práci v dílnách či průmyslu se často setkáte s nepřirozenými a náročnými pracovními pozicemi a také s opakování stejného druhu pohybu, vedeného navíc pouze jedním směrem. To může vést k problémům s pohybovým ústrojím, například se svaly a klouby, a po nějaké době také k dlouhodobé pracovní neschopnosti.

Tomu se ale dá předejít. Stačí už během zařizování pracoviště myslet na ergonomii, tedy zabývat se budoucími potřebami pracovníků a vlivem zařízení pracoviště na jejich fyzické zdraví. Pokud bude pracoviště ergonomické, poskytne zaměstnancům více pohodlí, lepší pracovní podmínky a sníží se tak i riziko zdravotních problémů způsobených například prací v nevhodných polohách.

Vybavte dílnu výškově nastavitelnými stoly

Začněte u pracovních stolů. Ty by měly umožňovat výškovou nastavitelnost, aby si každý pracovník mohl svůj stůl přizpůsobit. Nastavitelné stoly přispějí ke zdravému sezení či stání a lze s jejich pomocí předejít mnoha zdravotním problémům způsobeným špatným držením těla při práci. Seženete dokonce i montážní a balicí stoly s nastavitelnou výškou.

 

Pracovní stůl s nastavitelnou výškou


Pokud zaměstnanci při práci stojí, můžete snadno ulevit jejich unavených chodidlům i zádům. Stačí pořídit protiúnavové rohože, které dokážou zmírnit namáhání nohou a také stimulují krevní oběh, což vede k lepší pracovní produktivitě. Pokud vyberete rohože se zvýšenou odolností, ochráníte také podlahu před oleji, tuky a chemikáliemi. Díky protiskluzovým vlastnostem podložek bude pro zaměstnance navíc pohyb po pracovišti bezpečnější.

Pomůže i sedlová židle a správné osvětlení

Že se ve vaší dílně při práci sedí? I to se dá zdravěji – stačí vybrat ty správné dílenské židle. Třeba ergonomická sedlová židle dokáže díky tvaru sedáku pomoci správnému držení těla. Snižuje se tak nepřirozená zátěž na oblast šíje, ramen a beder. Zdravá poloha těla navíc podporuje cirkulaci krve do dolních končetin. Samozřejmostí by měla být nastavitelná výška sedáku a můžete zvolit variantu s opěradlem nebo bez něj.


Se zdravým pracovním prostředím souvisí i vhodné osvětlení. V případě nehodícího se osvětlení mohou hrozit bolesti hlavy a oči se rychle unaví, což vede k narušení soustředění i pracovní efektivity. Proto by dílny měly být vybaveny kvalitními lampami s nastavitelným ramenem, které umožní přesunout zdroj světla nad kteroukoliv část stolu. Značnou výhodou je také možnost nastavení teploty a intenzity světla.

Lepší vybavení vaši pracovníci ocení

Produktivita práce a také zdravotní stav zaměstnanců často souvisí s pracovním prostředím a vybavením. Neváhejte proto s investicemi do dílenského vybavení, které dokáže práci výrazně zpříjemnit.

 

Ergonomické dílenské pracoviště

Produkty pro ergonomii v dílně

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...