Dobře zařízená kancelář podporuje spontánní porady

Dobře zařízená kancelář podporuje spontánní porady

„Přestávky na kávu zvyšují efektivitu práce – a nejde jednoduše jen o kofein v krvi! Výzkumy provedené společností Kairos Future ukazují, že kanceláře, ve kterých je pamatováno na prostor pro sociální interakce, podněcují v zaměstnancích kreativitu,” říká Niklas Laninge, psycholog specializující se na behaviorismus.
Niklas Laninge vede vzdělávací programy zaměřené na kreativitu a behaviorální ekonomii („psychologii rozhodování”) a na stejné téma i přednáší. Mimo jiné se podílel na založení uznávané společnosti Psychology Factory.

„Při výzkumech kreativity se často mluví o důležitosti různých pohledů na věc: s různými lidmi přicházejí různá řešení. Studie dokazují, že heterogenní týmy jsou mnohem kreativnější a efektivnější než ty homogenní,” shrnuje Niklas.

Nové perspektivy podporují kreativitu

Výzkumy se shodují v tom, že kreativita a dynamika je na pracovišti nejvíce posilována při spolupráci lidí s různou odborností. Klíčem k tomu je vytvoření prostoru, kde bude k takové komunikaci docházet nenuceně. Jeden slavný příklad za všechny: když Steve Jobs působil ve studiu Pixar, umístil všechno důležité do středu kancelářských prostor, aby každý musel  procházet různými odděleními, navazovat kontakty a konverzovat.

Krátká pauza se z dlouhodobého hlediska vyplatí

Smutným faktem je, že mnohá pracoviště sociálním interakcím nepřejí, přestože studie jednoznačně vyzdvihují jejich výhody. „Dnešní firmy chtějí být co nejefektivnější a vyžadují okamžité výsledky. Málokdo řekne: ‚nechte telefony zvonit a pojďte si zahrát ping-pong!‛ Z dlouhodobého hlediska jsou však krátké přestávky na občerstvení přínosné, výzkumy hovoří jasně,” říká Niklas. Že dlouhé sezení nepřináší nic dobrého ani ze zdravotního hlediska, si můžete přečíst v článku o výškově nastavitelných stolech.

Stojí za to se na chvilku zastavit a popřemýšlet o tom, co by se dalo v naší kanceláři změnit a vylepšit. Všichni máme v hlavě představu stereotypní kanceláře, kde jsou stoly a židle v jedné linii. To ale není jediná možnost!

„Za nejlepší zdroj inspirace pro kancelářské prostředí jsou považovány prostory společnosti Google. Zadejte do vyhledávače „kanceláře Google” a přesvědčte se sami! A zkuste po jejich vzoru kombinovat různé druhy nábytku, vytvářet atypická pracoviště, kam si může sednout každý pracovník toužící po změně, a nezapomeňte na příjemná místa pro konverzaci s kolegy. Kávovar s posezením klidně může být uprostřed kanceláře – kreativní prostředí dělá kreativní zaměstnance!” uzavírá Niklas.

Vybavení kanceláří a zasedaček

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...